Att riva det föräldrarna skapat -  2019


anno 1975

Villa Ingabo anno 1978

Nu sätter vi igång - förberedelser

Vi hittade två gamla fönsterkarmar på hönshusets vind. De var spetsiga och den ena i en grönblek färg. Men visst, de visade både dimensioner och tänkt utseende på det spetsiga fönstret i Svens gamla rum. V studerade gamla fotografier och fantiserade om hur fönster, dörrar och altan en gång sett ut.      

Tankarna var många. Hur ska vi ha råd? Vi kommer inte att bo här året runt, vi bor ju i Stockholm och en renovering kostar massor!

Vi börjane med att anlita en arkitekt från Kalmar. Ritningarna som producerades var tyvärr ej användbara, men vi fick iallafall en hel del inspiration för att fortsätta på egen hand. Skaparlusten infann sig och efter många timmar framför datorn blev resultatet ett underlag som byggarna, elfirman och VVS konsulterna kunde använda.

Men först måste all mexisten bort. Vad kan finnas bakom? 

Byggritning entréplan

Byggritning övre plan

Byggritning källarplan

Byggritning poolområde

Byggritning poolhus

Platta och murarjobb

Gamla fönsterbågar

Ett av de fysiska underlagen på hur det har sett ut när huset byggdes 1901.

entre

Bild från tidigt 1920-tal

En tidig bild. Här var taket beklätt med tjärpapp.  

oljepannan

Släktkalas 1930-35?

Ett glatt gäng med farfar Carl Hjalmar i mitten. Snickarglädjen på paradentré syns tydligt. Det är klart att vi skall återställa detta bygge.

dusch

Vy från paradentré

Här syns de fantastiska flaggfönstren som prydde huset. Fotot kan vara taget 1930. Takpapp ersatt med tegelpannor. Början till förfallet?

Det fina lagret tillät oss att fortsätta utöka det läromedelsföretag som vi drev i Stockholm. Stora ytor gjorde det möjligt att lagerhålla direktimporterade varor från Asien och USA. Det bidrog till att vi fick ekonomiska möjligheter för att gå vidare med att försiktigt renovera bostadshuset. Att Åkesson Bygg skulle få förvalta detta uppdrag var en självklarhe. Först hade vi tänkt sätta rappning på mexiteglet som huset kläddes med 1978. Alex avrådde. Teglet var inte stabilt nog för att bära rappningen och risken för sprickor blev alltför stor. Istället inleddes planen för klä av huset de olika lager som tidigare generationer tillfört fasaden för att förnya och isolera. Vi ville ända in till den ursprungliga träpanelen. 

Platta och murarjobb

Ingen återvändo

Den 3 juni 2020 är huset på gång at kläs av.

entre

Gullfiber, 70-tal  

Den "snygga" gaveln är fri från mexitegel.  

oljepannan

Naket in till isoleringen

Snart ser vi vad som finns bakom isoleringen..

dusch

Asbestplattor!

Ett populärt byggmaterial från 40-talet, asbest. Byggaren var ej certifierad för att arbeta med asbest. Här behövde vi själva ta oss an jobbet med att montera ner alla plattor.

Insidan. Den invändiga planlösningen kändes hopplös. Taket på delar av övervåningen var så lågt att en person i normalhöjd inte kunde gå rakt. Den branta trappan till övervåningen var byggd med så smala trappsteg att en vuxen fick gå på tvären för att ta sig upp och ner. Nedervåningen var däremot stort och rymligt. Halva delen hade inte använts mer än till fest Rummen kallades för finrum och var en slags förvaringsplats för stora tunga ekmöbler och ett ostämt piano. En kakelugn var bevarad men den var inte ansluten till någon skorsten. Den hade ställts direkt på trägolvet vilket gjorde att den långsamt höll på att sjunka ihop ner i källaren. Köket var stort men inte funktionellt. Det fanns skåp längs väggarna men inga avställningsytor. En tillbyggd tvättstuga under 1970-talet stoppade effektivt det ljus som behövdes för att göra köket trivsamt. Källartrappan och källare var mössens hemvist. Här var fuktigt och fullt med utrymme för ett rikt djurliv. Den mest exklusiva bostadsgästen var paddan som år efter år återkom under vinterhalvåret. OMBYGGNADEN DRAR IGÅNG I februari 2020 tömmer vi bostaden och ställer alla möbler inuti lagret som var rymligt rent och torrt. Petter, Per och Isak börjar riva invändigt. Vi skalar av steg för steg. Många olika tapetlager friläggs och sparas. På utsidan plockas mexiteglet ner under våren. Mitt i Coronapandemin hade vi fått bort tegel och isolering och frilagt asbetsplattorna. Juli 2020. Det var inte helt enkelt att hitta säkerhetsklassade munskydd till nermonteringen av plattorna, men vi lyckades! Sedan var det dags att börja måla nya panelbräder. Inuti huset river Petter och Per

Tvättstugan

Mycke asbest blev de!

Vi plockade ner platta för platta och förpackade alla i små paket med omslag av kraftig plastfolie. Torsås återvinning hade en låst specialcontainer som svalde rubbet.

entre

Originalväggen

Nu är originalväggens panelbrädor synliga. Samtidigt fick vi se hur originalfönster var placerade.

oljepannan

Asbest och Corona

"Säkrade" för demontering av asbest. Munskydden var hårdvaluta sommaren 2020.

dusch

Frilagd gavelsida

Här syns placering och storlek för originalfönster. Hålbilden från de igenspikade fönstergluggarna gav tydlig vägledning.

cistern

Bort med farstun 

En tillbyggd tvättstuga under 1970-talet stoppade effektivt det ljus som behövdes för att göra köket trivsamt.

olja

Frilägg granitfoten

Den vackra granitfoten som hela huset vilade på hade blivit incementerad för att bära all mexitegel. Nu behövde vi frilägga rubbet.

skorsten

Litet missöde här

Hela stenen trycktes in under huset. Så kan det gå när det är kraftiga verktyg som gör jobbet.    

gamla källaren

Riv altanen också

Altanen knackades sönder. Vi sparade en del av den gamla regeln som löpte efter takkanten. Profilen var en mall som gjorde att ursprungligt utseende kunde återskapas.

THERMIA

Välja vit färg 

Det finns mängder av vita nyanser. Vi valde en färg som enligt arkitekt Anneli Samuelsson har använts på många sekelskifteshus i Kalmar. 

kompressor

Grön färg 

Här får fantasin flöda. Vi har inget direkt underlag på hur färgen på fönster såg ut när det begav sig. Den gröna vi hade från den gamla fönsterbågen hade blivit alltför solblekt.

rör

Stora fönstret är borta 

Nu blir det lite snickerijobb före att isoleringen på utsidan sätts upp. Gamla fönstergluggarna har frilagts och väggen skall återskapas. Färgprover för den nya väggen studeras i fullt solljus. Inuti huset river Petter, Per och Isak.

altan

Altanen har gått hädan  

Altanen knackades sönder. Vi sparade en del av den gamla regeln som löpte efter takkanten. Genomrutten profil sparades så ursprungligt utseende kunde återskapas.

EAST view

Nya panelbräder

Vi har nu profilen från originalpanelbrädorna. Flera hundra meter nya panelbrädor hyvlades upp och levererades. Vi åtog oss att grunda och måla alla plankorna före montering på fasaden.

kattvind

Grundmålning

Många bräder blev det. Vintern 2020-21 tillbringades på lagret.

innertak

Lager två

Strykning av första färglagret. Ändamålsenlig brädhållare fick utvecklas.    

takfönster

Målat på noten

Nu är det vår.
Instruktionerna från de som hade varit med förr gjorde att vi målade hela första batchen även på panelens not. Omöjligt att slå ihop panelen. Slipa och skrapa sedan verkade det fungera bättre. Fick ialla fall en ny fingerslipmaskin som gjorde jobbet när handskrapandet blev för tungt. 

EAST view

Isolering på

Isoleringsmattor på den gamla ytterpanelen.

kattvind

Granitfoten frilagd

Isolering på plats med regel för att montera den liggande panelen.

innertak

Panel på norrsidan

Här har man kommit ganska långt med paneljobbet. Grundregel: måla aldrig på panelbrädans not.    

takfönster

All panel på plats

Det börjar likna ett snyggt hus igen.